Care sunt descoperirile recente care confirmă previziunile lui Einstein

de: Ozana Mazilu
02 10. 2020

O echipă de fizicieni suspecteazăgăurile negre supermasive găsite în centrul galaxiilor ar putea fi de fapt găuri de vierme traversabile sau puncte de referință teoretice care trimit un călător într-un alt punct din spațiu.

Dacă este adevărat, descoperirile ar confirma previziunile făcute de Einstein în 1935, au declarat astrofizicienii de la Observatorul Astronomic Central din Rusia. De asemenea, au spus, intrigant, că au, de fapt, o modalitate de a-și testa teoria – o constatare care ar putea schimba radical înțelegerea noastră despre călătoriile spațiale.

Deși găurile de vierme sunt prezise de teoria relativității generale a lui Einstein, existența lor nu a fost încă dovedită empiric. Acum, o echipă condusă de Mihail Piotrovich, astrofizician la Observatorul Central Astronomic de la Pulkovo din Sankt Petersburg, Rusia, a propus o nouă modalitate de a căuta tunelurile ipotetice: investigând dacă unele găuri negre supermasive sunt de fapt intrări în găurile de vierme.

Descoperirea ar putea schimba radical înțelegerea noastră despre timp și spațiu

Împingând ideea și mai departe, astrofizicienii sugerează că trecerea printr-una dintre aceste găuri de vierme din găurile negre supermasive ar putea chiar transporta călătorii în timp.

„Găurile de vierme pe care le luăm în considerare sunt găuri de vierme traversabile, deci teoretic navele spațiale pot călători prin ele”, a declarat cercetătorul principal Mikhail Piotrovich. „Dar, desigur, ar trebui să se înțeleagă că știm foarte puțin despre structura internă a găurilor de vierme și, mai mult, nici măcar nu știm sigur dacă există în această formă”, a explicat el.

În cercetarea lor, publicată în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, oamenii de știință sugerează că observațiile astrologice ale unei găuri negre supermasive ar dezvălui dacă au dreptate cu privire la găurile de vierme. Ei au spus că semnul revelator ar fi fascicule de raze gamma care aruncau din gaura neagră centrală a unei galaxii. „Discurile de acumulare de nuclee galactice nu emit radiații gamma”, a spus Piotrovich, „deoarece temperatura lor este prea scăzută pentru asta”.